Etalagebenen

Wat is perifeer arterieel vaatlijden?

Heeft u een krampende pijn in uw benen zodra u een eindje gelopen heeft? En kunt u weer verder nadat u even heeft gerust? Uw klachten kunnen wijzen op een verminderde bloedtoevoer naar uw benen, ook wel etalagebenen genoemd. De medische term voor deze aandoening is ‘claudicatio intermittens’. Artsen gebruiken ook wel de term perifeer arterieel vaatlijden.

Het probleem ontstaat door vernauwingen of verstoppingen in de slagaders van uw benen, ook wel slagaderverkalking of atherosclerose genoemd.

Waar komt de pijn in de benen vandaan?

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking (medische term: atherosclerose) vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt pijn in uw been. Met rust verdwijnt de pijn weer.

Risicogroepen

De risicofactoren voor vernauwingen in de beenslagader zijn hetzelfde als die voor vernauwingen in de kransslagaders van het hart (of elke andere vernauwing elders):
• Roken
• Hoge bloeddruk
• Diabetes mellitus
• Een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed
• Overgewicht
• Weinig lichaamsbeweging
Ook aanleg en leeftijd spelen een rol.

Behandeling:

De fysiotherapeut bespreekt uw klachten en met name uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Ter ondersteuning maakt de fysiotherapeut gebruik van een aantal vragenlijsten. Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie, doet u een test op de loopband. Dit onderzoek wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de looptraining te bepalen. Op basis van de resultaten van de looptest en uw klachtenpatroon stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en scholing van het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen. Dit zelfstandig trainen gaat volgens een vooraf opgezet trainingsschema. Voor het behoud van het behaalde resultaat is het uitermate belangrijk om dit trainingsschema dagelijks te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

De behandeling vind altijd plaats op verwijzing van de huisarts of vaatspecialist.

Sandra van Heumen is bij ons gespecialiseerd in perifeer arterieel vaatlijden en is aangesloten bij Chronisch zorgnet (voorheen Claudicationet).
Chronisch zorgnet is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. Chronisch zorgnet streeft naar transparante en hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer vaatlijden in Nederland.