Triggerpoint fysiotherapie

Wat is Triggerpoint therapie?

Triggerpointtherapie is een therapievorm om NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP’s) te behandelen. Dit zijn microverkrampingen in spieren die we kunnen waarnemen als kleine pijnlijke verhardingen. Deze verhardingen ofwel spierknopen zijn een veel voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Deze spierknopen kunnen goed behandeld worden middels Triggerpointtherapie of Dry Needling therapie

NeuroMusculaire Triggerpoints kunnen ontstaan door het verkeerd gebruiken van onze spieren, maar ook bij ‘gewoon’ gebruik van een lichaam wat slecht in balans is. Hierbij kunnen we denken aan een ongeluk, overbelasting, maar ook onderbelasting, stress of een slechte voeding. Dit resulteert vaak in een verstoring van de zuur-base en de hormoonbalans, wat zich kan uiten in triggerpoints binnen de spier. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn op een andere plek dan waar de triggerpoint zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn bilklachten met uitstraling naar onze benen, (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI klachten.

Ontstaanswijze

Triggerpoints ontstaan wanneer het zenuwstelsel overactief is en kunnen op hun beurt ook weer het zenuwstelsel actief houden. Deze overactiviteit ontstaat niet alleen door ongunstig gebruik van spieren, maar ook door leefstijl of omgevingsfactoren, zoals een ongezond voedingspatroon of slechte leefomgeving. Andere oorzaken van het ontstaan van triggerpoints zijn o.a.: overbelasting, een ongeluk, onderbelasting zoals gips of een zittend beroep, ziekten, stress en de aanwezigheid van andere triggerpoints. Dit resulteert vaak in een verstoring van celstofwisseling, het zenuwstelsel, het zuur-basen evenwicht en de hormoonbalans. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken op een andere plek dan waar het triggerpoint zit. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of ‘ischias’, waarbij er uitstraling vanuit de rug of bil in het been te voelen is.

Iedereen heeft triggerpoints die zorgen stijfheid

Het bovengenoemde voorbeeld of korte hamstrings zijn daar herkenbare voorbeelden van. De triggerpoints die hier voor zorgen blijven vaak onopgemerkt, maar kunnen op termijn voor problemen zorgen. Dit worden latente  (verborgen / niet waarneembare ) triggerpoints genoemd. Deze plaatsen in de spieren vormen de zwakke schakels wanneer de spier te maken krijgt met bijvoorbeeld overbelasting. Deze latente punten worden dan actief. Een mooi voorbeeld is een kuitspier met latente triggerpoints, die bij overbelasting of ’s nachts door een tekort aan mineralen en zuurstof in de kramp kan schieten.

Veel wetenschappelijk onderzoek

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat vaak in het merendeel van de gevallen de meeste klachten direct afkomstig zijn uit triggerpoints. Triggerpoints kunnen de oorzaak zijn van, of een rol spelen bij onder andere de onderstaande aandoeningen: hoofdpijn, migraine, artrose, rugpijn, RSI, oorsuizen, schouderklachten, stijve nek, peesontstekingen, spierscheuringen, vastzittende wervels, gevoelige tanden, gewrichtspijn en tintelingen.

Waarom een triggerpoint een triggerpoint heet

Het woord ’trigger’ uit triggerpoint komt voort uit het gegeven dat triggerpoints vaak symptomen (bijv. pijn) produceren die elders gelegen zijn dan waar het triggerpoint zich bevindt. Deze uitstralende of afgeleide sensatie, wordt ‘referred pain’ genoemd. Een bekend voorbeeld van referred pain is te zien op de onderstaande afbeelding. Dit triggerpoint in de monnikskapspier (m. trapezius) is vaak de bron van hoofdpijn. Wanneer zo’n triggerpoint vervolgens wordt geprovoceerd door er bijvoorbeeld op te duwen, zullen de elders gelegen symptomen worden ‘getriggerd’. In dit geval ontstaat of verergerd de hoofdpijn.

Een vicieuze/ zelf-onderhoudende cirkel

Zo’n verkramping in het spierweefsel heeft o.a. als gevolg dat er een lokaal zuurstoftekort ontstaat dat deze spier stijver wordt. Dit resulteert weer in de aanmaak en opslag van talloze (afval)stoffen, welke op hun beurt weer een heel scala aan klachten kunnen veroorzaken. Het komt helaas vaak voor dat de doorstroom van voedingsstoffen beperkt blijft, waardoor het triggerpoint in stand wordt gehouden. Dit wordt o.a. veroorzaakt door de substantie die zorgt voor spierontspanning niet bij de juiste cellen kan komen. Dat heeft deels te maken met een overschot aan een andere stof’; in dit geval calcium. Deze stof triggert namelijk spier aanspanning.

Veel problemen

De triggerpoints kunnen zorgen voor ontzettend veel problemen en spelen regelmatig een hoofdrol bij talloze soorten klachten. In het hele lichaam kunnen triggerpoints zorgen voor bijvoorbeeld: stijve spieren,  kramp, gewrichtsslijtage, overgevoeligheid, ontstekingsverschijnselen, (allerlei soorten) pijn, tintelingen,  coördinatieproblemen, krachtvermindering en nog tientallen andere symptomen.

Goed nieuws

Gelukkig hebben triggerpoints een voorspelbaar uitstralingsgebied, is er veel onderzoek naar gedaan en is er ook veel aan te doen! Bijvoorbeeld Triggerpointmassage, Spray & Stretch, Dry Needling & Reflex mechanismen zijn er specifiek op gericht om triggerpoints effectief te behandelen met direct resultaat. Met gewone massage, rek- of krachtoefeningen en houdingsadviezen gaan triggerpoints niet weg. Sterker nog, ze kunnen er zelfs voor zorgen dat de klachten juist blijven bestaan of erger worden. Wanneer de gewone fysiotherapie niet helpt, dan is triggerpoint-therapie vaak de oplossing.

Let op: lang niet alle artsen, masseurs en therapeuten zijn bekend met triggerpoints

Relatief erg weinig (para)medici bezitten dus gedegen kennis over deze triggerpoints.

Behandeling:

Doelstelling is het opsporen en het uitschakelen van de spanningsbron.

Welke technieken toegepast zullen worden is afhankelijk van de fysiotherapeut. Afhankelijk van uw klachten zullen onze fysiotherapeuten de behandeling altijd aanvullen met rekoefeningen, krachtoefeningen, fysiotherapeutische technieken en advies. Wanneer er teveel triggerpoints zijn om afzonderlijk te behandelen of wanneer stress of een te actief leven ervoor zorgen dat de triggerpoints blijven, dan zijn speciale ontspanningsoefeningen een goede mogelijkheid om de spierknopen te doen verdwijnen. Kortom de behandeling wordt altijd samen met u ingevuld en afgestemd op wat uw lichaam nodig heeft om te herstellen.